Jako druhý recept z našeho miniseriálu “bezlepkové vaření z Králíka” přinášíme Čokoládový bezlepkový dort. Ten se také objevil v časopise Téma, kam jsme kromě vyjádření k bezlepkové stravě dodali i pár receptů, podle kterých v Králíkovi často vaříme. Naše motto je vařit ‘přirozeně bezlepkově’. Zkuste to i vy, není to žádná věda.
Ingredience
- 8 vajec, bílky a žloutky oddělíme
- 100 g cukru
- 220 g másla
- 400 g čokolády (60 %)
- kůra z jednoho citronu nebo pomeranče
Postup:
Ušlehejte do pěny všechny bílky s cukrem. Ve vodní lázni spolu rozpusťte máslo a čokoládu, přidejte citrónovou nebo pomerančovou kůru. Přidejte rozšlehané žloutky, dobře promíchejte a nakonec jemně zapracujte ušlehaný sníh. Vlijte do formy.
Pečte po dobu 30 minut na 150 °C. Po této době bude pořád měkký, ale to je správně. Nechte vychladnout a pak ho ještě vložte do lednice, kde finálně ztuhne. V prostředku trochu klesne, protože jeho konzistence zůstává stále vláčná.
Na polevu smíchejte sýr Philadelphia s citrónovou šťávou a cukrem. Potřete vychlazený korpus a posypte strouhanou čokoládou.
