Nevíte, jak uvařit dýňovou polévku? Překvapí vás, jak je její příprava jednoduchá a jaké variace lze vyzkoušet.
Dýňová polévka se nejčastěji vaří na podzim, kdy se sklízejí různé odrůdy dýní. Dýně vykukují zpoza každého druhého rohu, tudíž za hrnec polévky v tomto období ani neutratíte princeznu a půl království k tomu. V Králíkovi ji vaříme po celý rok, protože děti mají rády její lehce nasládlou chuť. Základem každé dobré polévky je vývar (zeleninový/kuřecí/hovězí).
Ingredience na dýňovou polévku:
- 2 - 3 dýně hokkaido (lze i jiné, ale hokkaido se nemusí loupat)
- několik kousků kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- celou skořici (1 “klacík”)
- šťávu a kůru z pomerančů
- 1 l vývaru (zeleninový/kuřecí/hovězí)
Jak na to?
Dýně omyjte a vydlabejte jádra. Jádra si můžete také omýt a usušit. Následně použít jako posyp do polévek či salátů.
Dýně pokrájíme na středně velké kostičky (asi tak 2 x 2 cm), stejně tak kořenovou zeleninu. Zarestujte v hrnci na olivovém oleji. Restujte tak dlouho, až jsou ingredience změklé a dýně na povrchu lepkavé.
Směs zalijte vývarem, přidejte skořici, pomerančovou šťávu a kůru podle chuti.
Nechejte společně asi 30 minut povařit na mírném ohni.
Vyjměte z hrnce skořici (ze zkušenosti víme, že by se zasekávala v mixéru) a směs rozmixujte. Osolte, případně nařeďte vývarem, pokud je směs příliš hustá.
Voilá!
Stejný postup lze použít i pro přípravu exotičtější dýňovky s koriandrem nebo kokosovým mlékem. Rozdíl je v tom, že místo pomerančové šťávy a skořice povaříme změklé dýně s kokosovým mlékem či koriandrem.
Dejte si u nás oběd