Zima už to definitivně zabalila a předala vládu jaru. Pro nás to u Králíka v rádiu to znamená, že můžeme do menu zakomponovat čerstvou jarní zeleninu jako ředkvičky, medvědí česnek nebo chřest.
Snažíme se naší kuchyň přizpůsobovat aktuálně dostupným surovinám (byť to vždycky úplně nejde ) a vymýšlet pro vás mimo zajímavých teplých jídel i nové nápady na saláty a kombinace “exotičtějších” surovin.
“Salát” s bulgurem, chřestem a avokádem
První výpěstky z letošní jarní sklizně jsme použili například na “nesalátový”
salát s chřestem, avokádem a domácím citrónovým dresinkem. Základ salátu tvoří pšeničný bulgur, zlehka orestovaný chřest, jehož jemná chuť kontrastuje s nakyslým dresinkem. Bulgur jako základ salátů poslouží k tomu, aby se ze salátového pokrmu najedli i hladovci a jedlíci. Zaplní žaludek zdravými, lehce stravitelnými surovinami, člověk má pocit sytosti, ale ne přežranosti.
Medvědí česnek
Medvědí česnek se báječně hodí do velikonočních nádivek. Mimo to, že jídlo vizuálně osvěží svou zelenou barvou, oproti podobně používaným jarním kopřivám, předá jídlu výraznější a méně “trávovou” chuť.
Nedoporučujeme medvědí česnek používat ve zcela syrové podobě. Bez tepelné úpravy je povětšinou příliš výrazný. V Králíkovi v rádiu jsme ho vyzkoušeli připravit prakticky stejně jako čerstvý špenát. Na pánvi jsme jej zlehka pováleli s máslem - medvědí česnek tak ztratil “jedovatost”, máslo ho zjemnilo a lehce křupal.
Následně k němu můžete přidat cokoliv, jako byste vařili jakékoliv jiné těstoviny nebo gnocchi. My jsme orestovali cherry rajčata a celé jídlo doladili lžící ricotty. Báječně si medvědí česnek rozumí i s pancettou, slaninou nebo chorizem. Naopak kuřecí nebo krůtí maso svou chutí vyloženě utluče.
Jak medvědí česnek skladovat, máslo s medvědím česnekem a další inspirace k nalezení u pana Cuketky ZDE
Kdo si ho chce medvědí česnek vlastnoručně natrhat , nechť rychle běží do Šáreckého údolí. Kolem potoka tam roste všude.

