Jarní vaření má výhodu v tom, že si některé suroviny můžete v přírodě obstarat bez větší námahy sami a zadarmo. V oblastech pod 400 metrů nad mořem v okolí potoků, říček a na podobných vlhkých místech, najdete na přelomu března a dubna celé lány medvědího česneku. Zatímco medvědí česnek obvykle přímo lemuje břehy menších vodních toků, mladé jarní kopřivy hledejte o něco dále od vody, jak se vyhřívají u kmenů stromů, u lesních cestiček apod. Nemají vodu rády tolik co česnek.
Suroviny:
- 0,5 kg brambor
- 300 g čerstvého medvědího česneku
- 100 g plocholisté petrželky
- 2 l zeleninového vývaru
- sůl a pepř
Uvařte si silný zeleninový vývar, stačí půl hodinky vyvářet mrkev, celer, cibuli s novým kořením, bobkovým listem a hrstí medvědího česneku (přibližně 50 až 100 gramů). Oloupejte si brambory a uvařte je buď rovnou ve vývaru, nebo klasicky v osolené vodě (bez kmínu). Brambory rozmixujte tyčovým mixérem, a až jako poslední vhoďte do hrnce zbytek medvědího česneku a rozmixujte ho. Důkladně promíchejte a lehce provařte. Před podáváním polévku ozdobte na drobno nasekanými čerstvými bylinkami - medvědím česnekem a plocholistou petrželkou. Můžete použít i pažitku nebo kudrnku. Záleží, co máte rádi a co máte zrovna k dispozici.
Množství použitého medvědího česneku se může výrazně lišit podle toho, jak moc aromatický materiál jste nasbírali. Nejjednodušší je vše stále ochutnávat. Když dáte medvědího česneku do polévky příliš, velice pravděpodobně vám bude připadat hořká.
