Byli jsme v Králíkovi na sobotním obědě a naše Anča snědla téměř celou pečenou kuřecí nohu včetně dospělácké porce brambor. I když jsem měla salát, musela jsem ochutnat. A zjistila jsem, že to nebylo obyčejné pečené kuře a obyčejné vařené brambory.
Bylo to skvělé šťavnaté pečené kuře a lahodné šťavnaté pečené brambory, nahoře s lehkou kůrčičkou a uvnitř jemné a vláčné. Jak tedy na ně?
Pečené kuře
Kuřecí nohy jsme večer předem lehce osolili, lehce opepřili (i pro děti můžete malinko přidat - jen to lehce zvýrazní chuť) a potřeli malou vrstvičkou majonézou. Naložili jsme je do oleje a přidali cibuli. Pekli jsme je na plechu s plátkem slaniny. Vše dohromady pak vytvořilo jemnou omáčku, která zbyla i na přelití brambor.
Pokud vás udivila majonéza, nejste sami. Naše kuchařka Lena mi objasnila, že na Ukrajině se maso na pečení nebo grilování často nakládá do oleje právě s majonézou. Musím uznat, že by mě to nikdy nenapadlo a asi bych se na to netvářila zrovna nejlépe, kdybych to kuře předem neochutnala.
Lahodné pečené brambory
Oloupané brambory nakrájené na měsíčky na plechu osolte, opeřte, přidejte nakrájenou cibuli a koření dle chuti. My přidáváme čerstvý tymián. Dejte péct, aby brambory lehce oschly. Potom je podlijte kuřecím vývarem. My si ho připravujeme průběžně.
Když přijdete do Králíka, většinou nám na plotně stojí velký hrnec, v kterém probublává kuřecí vývar. V Králíkovi nepodléváme vodou téměř nic. Používáme většinou vývar, pokud tedy nepřipravujeme vegetariánské jídlo.
Co se stane? Od spodu se brambory budou dusit ve směsi vývaru, koření a cibule, zezhora se budou péct do křupava. Výsledkem budou božské brambory, které děti dobrovolně sní spolu s masem :-))



