Jak připravit dětem rybu na Vánoce, aby si na ní pochutnaly? Králík ví! Nabízíme inspiraci na vánočního kapříka v receptu pro děti, který v dostatečném předstihu před Vánoci otestovali naši kuchaři. Ryby se ale snažíme zařazovat pravidelně a celoročně.
Pečený kapří filet se švestkovou omáčkou a brambůrkami Grenaille
Brambory:
800 g brambor Grenaille (mladé drobné brambůrky s chutí připomínající kaštany) uvařte, překrojte na poloviny a orestujte na másle řezem dolů. Osolte, opepřete, přidejte pažitku a promíchejte.
Omáčka:
- 50 g rozinek
 - 80 sušených švestek rozkrojených na polovinu
 - 200 ml červeného vína
 - 2 lžíce kvalitních povidel
 - 1 skořice
 - 2 hvězdičky badyánu
 - 3 hřebíčky
 - hrst vlašských ořechů
 - rum
 
Rozinky a švestky namočte den předem do rumu, pak smíchejte s vínem, povidly a kořením a vařte 10 minut. Na konci do omáčky vhoďte hrst vlašských ořechů.
Ryba:
800 g vykostěných kapřích filet osolte, opepřete a na pánvi smažte na ghí nebo rostlinném oleji 5 minut z každé strany.
