Nakoupili jsme malé zapékací mističky, abychom mohli připravovat miniquiche, minicheesecake, crumble (zapečené ovoce) a další minidobrůtky. Upéct quiche není žádná velká alchymie, takže jestli to chcete zkusit, tady je recept.

Recept je na formu o průměru 24 cm.
Na korpus budete potřebovat:
- 80 g másla nebo hery
- 200 g hladké mouky
- 1 lžíce vody
- 1 vejce
Na obsah koláče:
- ½ nebo 1 malá dýně Hokkaido
- kozí nebo modrý sýr dle chuti
- 200 g goudy
- 4 vejce
- 300 ml smetany 31%
- trochu olivového oleje
Jak na korpus
Do mixéru vložte jako první změklé máslo, postupně přidávejte mouku. Až budete mít zamixovanou přibližně polovinu mouky, přidejte lžíci vody a vejce. Následně přidávejte zbytek mouky. Těsto nechte chvíli v lednici, aby si odpočinulo.
Vymažte si nízkou formu s vroubkovaným okrajem máslem nebo herou a dno formy pokryjte pečícím papírem. Těsto si rozválejte a přesuňte do formy. Prsty dotvarujte až do krajů a propíchejte ho vidličkou. Na pečící papír si dejte suché fazole a vložte do těsta, aby se vám při pečení korpus nenadzvednul. Pečte ho na 180 stupňů přibližně 10 minut.
Dýňová směs quiche
Dýni rozkrojte a vydlabejte semínka. Nakrájejte jí na malé kostičky a orestujte na másle nebo olivovém oleji. Orestovanou dýni si dejte do misky. Přidejte smetanu a vejce a důkladně promíchejte. S aromatickými sýry můžete u slaných koláčů naložit dvěma způsoby:
1) aromatický sýr zamícháte rozkrájený na kousíčky přímo do směsi
2) pokladete kousky do směsi až nahoru
Na dno upečeného korpusu nasypejte nastrouhaný 100 gramů sýru gouda nebo jiného obyčejného sýru. Nalijte směs s dýní do korpusu a na vrch nasypejte zbylých 100 gramů sýra. Vznikne vám tak křupavá krustička. Pečte na 160 stupňů přibližně 30 minut. Poznáte, že je hotový, když je těsto kompaktní a krustička zlatá až hnědá.
