Ze začátku jsme měli obavy, že se kulajda do naší dětské restaurace moc nehodí. Spousta z prcků jí sice bez problémů sní, ačkoliv část se snaží z polévky vylovit houby, druhá půlka nechce kopr. K našemu velkému překvapení se ukázalo, že jste si v ní našli zalíbení. Tady je recept, jak děláme kyseloučkou kulajdu v naší rodinné restauraci.
Na kulajdu potřebujete:
♥ brambory
♥ žampiony nebo jiné jedlé houby
♥ cibule
♥ kmín (obyč, ne římský!)
♥ 1 l vývaru (hovězí/kuřecí/zeleninový)
♥ ČERSTVÝ kopr
♥ smetana 32% tuku (na šlehání)
♥ Jak postupovat při vaření kulajdy
Cibuli nakrájejte na jemno (netřeba být přehnaně precizní) a zarestujte ve velkém hrnci dozlatova. Na restování zvolte, co jste zvyklé používat - rostlinný olej, olivový olej, sádlo, máslo, … Na čem cibuli zarestujete, nehraje roli.
Na cibuli zarestujte kmín a následně žampiony nakrájené na plátky. U krájení hub, obzvláště pak žampionů, mějte na paměti, že se z nich dostane ven voda a scvrknou se přibližně o polovinu. Nekrájejte je na příliš tenké plátky, aby se vám nerozšmelcovali na kaši.
Až žampiony chytí tmavě hnědou barvu, zalijte tento základ vývarem a nechte ho provařit. Nyní můžete přidat brambory, aby se uvařily přímo v polévce. Pokud vás tlačí čas, uvařte si brambory v jiném hrnci a pak je přidejte do polévky. To taky nehraje roli. 🙂

Poté, co začne vývar probublávat, přidejte smetanu. Chcete-li mít polévku jemnější, použijte více smetany, chcete-li ji mít “přírodnější”, pak méně. Opět nechte provařit.
Jako předposlední krok polévku zahustěte. My obvykle kulajdu zahušťujeme moukou, kterou spojíme metličkou s vlažnou vodou, ale můžete použít i polentu nebo bramborový škrob. V obou případech si nejprve vytvořte směs s teplou vodou vedle v misce. Jinak budou v polévce plavat pucky.
Ocet (nebo citronovou šťávu) přidejte (a důkladně promíchejte) dle chuti.
Nakonec vmíchejte nasekaný ČERSTVÝ kopr.
Máte-li rádi vejce, prakticky všechny druhy úprav vajec vařením vám v kulajdě poslouží jako třešnička na dortu. Zdatným kuchařkám a kuchařům doporučujeme ztracené vejce, avšak stejnou parádu udělá i vajíčko na měkko.
Voilá!
Podívat se online, jak kavárna vypadá